С постановление на Министерския съвет се създава Център за спешна медицинска

...
С постановление на Министерския съвет се създава Център за спешна медицинска
Коментари Харесай

Центърът за спешна медицинска помощ от въздуха започва работа на 15 май

С разпореждане на Министерския съвет се създава Център за незабавна здравна помощ по въздуха, това заяви пред медиите служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев след съвещанието на държавното управление.

„ Създава се от 15 май и ще бъде назначен персоналът към него – близо 60 души “, уточни министърът.

Ще има 5 обособени оперативни бази – държавният авиационен оператор Летище София, Летище Пловдив, във Варна – УМБАЛ „ Света Марина “, Долна Митрополия – ВВУ „ Георги Бенковски “ и Ямбол – новата постройка на МБАЛ „ Св. Панталеймон “.

От тази седмица вървят и прегледите на медиците, които ще дежурят на петте оперативни бази. Прегледите ще приключат до края на седмицата и от понеделник започва обучението им.

До края на юли се чака да бъдат подготвени и всички площадки за хеликоптери.

„ През тази седмица Министерство на здравеопазването започва стартирането на публични поръчки във всички тези лечебни заведения за създаване на площадките за кацане на хеликоптери. Силно се надявам, че до края на месец юли те ще бъдат подготвени, защото и процесът на лизинг, който се прави в Министерство на превоза евентуално до тогава ще приключи и в края на юли се надявам, че ще имаме 2 хеликоптера по тази стратегия с задгранични водачи обучители и техници “, сподели още министър Меджидиев.

Чрез Центъра за незабавна здравна помощ по въздуха ще има непрекъсната връзка сред 112, центровете за незабавна помощ в страната, лечебните заведения, структурите на Министерство на вътрешните работи, държавният авиационен оператор и структурите на Министерство на защитата.

Все още не е ясно кой ще оглави структурата на въздушното избавяне, само че здравният министър уточни, че вече се водят диалози и имат поради избрани хора.

Финансовият запас е подсигурен и той ще се поеме напълно от страната.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР